Ökade godsmängder betyder ökat antal lastbilar

Straffavgifter för lastbilar är en fråga som har varit på kartan under en period, men regeringen menar att de inte har några planer på att förverkliga detta. Bakgrunden till debatten handlar om Trafikverkets uttalande om att vägtrafiken i landet måste börja minska mer om vi ska lyckas nå de uppsatta klimatmålen.

Morötter före piskor enligt infrastrukturminister

Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) menar att lastbilstrafiken i sig inte är ett så stort problem som Trafikverket hävdar och att man bör arbeta mer med morötter än piska. I samband med att godsmängderna ökar kommer dessutom lastbilstransporter behövas även i framtiden. Däremot anser han att lastbilarna bör ställa om till bättre drivmedel för att vi ska nå klimatmålen. Samtidigt kan tåg och båtar ta en ökad andel av godset, då man har investerat pengar i dessa i samband med januariöverenskommelsen.

Trafikverkets invändningar i frågan

Trafikverket är en expertmyndighet som bland annat gör prognoser och utvärderar politiken. De menar att dagens metoder kommer att göra att vi inte ens når hälften av de uppsatta klimatmålen. Sveriges klimatmål lyder att det ska ske en 70 procent minskning av transportsektorns utsläpp fram till år 2030. Med sina nya godsstrategi är dock Eneroth och Socialdemokraterna fortsatt positiva till att målet kommer nås.

Det här gör regeringen

Istället för att införa straff tror regeringen på mildare metoder för att kunna nå målen. De håller till exempel på att förbereda en omlastningspeng, vilket är en bonus som tilldelas personer och företag som väljer att dela upp lasten mellan lastbil och exempelvis tåg och båt. De menar också att elektrifiering och biodrivmedel till lastbilar är en viktig del för att kunna uppnå målen.