Rent tekniskt ligger Tesla cirka 6 år före sina konkurrenter enligt Nikkei Business Publications. Detta beror till stor del på att exempelvis Toyota och Volkswagen, som anses vara stora konkurrenter, vidhåller sin logistikkedja som helt skulle omkullkastas om man valt något liknande Teslas centraldator. Den integrerade, centrala kontrollenheten som fått namnet ”Hardwear 3”, eller bilens dator för självkörning, förutspår Nikkei bli en standard, men tidigast 2025.
Volvoägda Polestar utmanar!
Flera av dom största bilfabrikanterna har tappert försökt att komma ifatt, men med den nya Y-modellen som även den är en fyrhjulsdriven modell, ökar återigen Tesla försprånget med nya tekniska finesser och innovationer. Trots detta gör Polestar ett vågat utspel, och menar att dom kommer att bli en stor konkurrent till Tesla. Men eftersom deras elbilar endast skall ses som ett komplimang till Volvo så uppstår återigen frågan om en svensktillverkad bil verkligen kan prismässigt konkurrera med en kinesisk tillverkare.
Är tekniken verkligen redo?
Tyvärr är inte allt guld och gröna skogar med Teslas framgångar. Vid Ben-Gurions universitet i Israel lyckades man i tester lura flera modeller av självkörande elbilar, däribland Teslas Model-X. Genom att enkelt projicera en person eller vägskylt kunde man få bilarna att bromsa och göra undanmanöver. Dessa typer av ADAS (Attacks Against Adanced Driving Assistance Systems) börjar nu forskare varna om, eftersom en ganska enkel hackning av en reklamskylt kan få förödande konsekvenser.
Orsakar konkurrensen att det tummas på säkerheten?
Det har väl knappast undgått någon att bilmarknaden förändras i en allt ökande takt och därigenom även konkurrensen om denna. Det ska krävas mindre av föraren och mer av tekniken, och desto fortare den når marknaden ju större är chansen att ta marknadsandelar. Men är alltid först bäst? Det gick ju inte så bra när Volvo presenterade sin självbromsande bil.